Search
  • Aliz

Macskák magas beosztásban


A macskák a dorombolás és az alvás mellett még valamihez értenek, ez pedig az egerészés. Íme az egyik ok, amiért szinte minden háztartásban fellelhető egy ilyen jámbor tekintetű

szőrpamacs, aki éjszakánként vérengző fenevaddá változik. Ez alól még maga a Brit Miniszterium sem kivétel, mert a híres Downing street 10 -ben is megfordultak macskák, akik nem is akármilyen rangban töltötték be tisztségüket.

Ők a Miniszterelnökség Főegerészei.

Az eredeti nevén Chief Mouser to the Cabinet Office tisztséget 2011 óta napjainkig Larry a fehér-cirmos kandúr tölti be. Larry nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, vagyis egerészi teendőinek nem mindig tett eleget. Egy napon, miután David Cameron Larryt a székében találta, az irodában pedig egy egér haszontalankodott, a főegerészt felfüggesztette állásából. Azonban állatbaráti okokból nem bocsátották el tisztségéből, de a hivatalt 2012 szeptemberétől George Osborne pénzügyminiszter cirmos macskájával, Freyával kellett megosztania.Freyának nem a bokros teendőkkel akadtak gondjai, hanem a kalandvágyának nem tudott határt szabni, így gyakori elcsavargásai miatt Osbornék inkább a vidéki lakjuk felügyeletét bízták rá, ahol kedvére csatangolhat azóta is. 2016 júliusában David Cameron távozott hivatalából, azonban Larry macska Theresa May alatt továbbra is betölti a főegerészi tisztséget.


Viszont sajtóhírek szerint több alkalommal összeverekedett a külügyminisztériumi főegerésszel, Palmerston-nal aki lényegesen fiatalabb és vehemensebb és csupán 2016 áprilisában kapta meg a nemes pozíciót.

De ott van még Gladston macska aki hasonló munkakörben, csak éppen a kincstárban felügyeli a rendet 2016 júliusa óta.


Ami ezeket a híres macskákat jellemzi, hogy mindegyik szegény sorban, vagyis az utcán nevelkedett.

A szülők angliai kóbor macskák voltak és ami megmentette őket a hasonló hányattatott élettől

az a londoni Battersea Dogs & Cats Home ( Battersea kutya és macska otthon) ahová fiatalon bekerültek és így lehetőségük adódott rá, hogy kiválasszák őket ezekre az állásokra.

Még egy érdekesség, hogy macskák nem a minisztériumokhoz tartoznak, hanem hivatalosan

a parlamentnek tartoznak számadással.


Térjünk vissza a történet elejére és emlékezzünk meg a régmúlt főegerészeiről.


A történetük egészen a középkorig nyúlik vissza, a Downing Street-en (amely akkor a kincstárnok rezidenciája volt) VIII. Henrik idejében is alkalmaztak macskákat. Feljegyezték, hogy az 1515-től hivatalban lévő lordkancellár, Wolsey bíboros hivatali ügyei intézése alatt gyakran maga mellett tartotta macskáját. 1909-ben a hadügyminisztérium fizetési listáján is szerepelt egy Frilly nevű macska, aki miután elpusztult, kitömték és a Birodalmi Hadtörténeti Múzeumban kiállították.


A miniszterelnökségen 1929-ben A.E. Banham engedélyezte a „készpénzkasszából napi

1 penny elköltését a macska hatékony tartására”. 1932 áprilisában a heti javadalmazást

1 shilling 6 pennyre rúgott. A 21. századra a főegerész gondozásának költsége évi 100 fontra nőtt.


A macskák nem feltétlenül kötődnek a hivatalba lépő miniszterelnökök személyéhez, sőt ritka kivétel, ha a főegerész és a miniszterelnök hivatali ideje egybeesik. A leghosszabb ideig, azaz 18 évig, Wilberforce viselte a címet, aki Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnökök alatt is szolgált. Amit tudhatunk, hogy ameddig a Vas Lady szardínia konzervvel kedveskedett a macskának, azalatt a titkára, allergiás lévén a szőrös minisztériumi személyre igyekezett minél távolabb kerülni tőle. Amit a cica egyáltalán nem érzékelt, mert az egyik kedvenc helye éppen a titkár asztala alatt volt.

A bejárati ajtónál őrségben álló rendőrnek pedig a macska ki és be bocsátása is kötelezettségei közé tartozott.
Wilberforce után Humprey következett a sorban. 1993-től

a cica veseproblémái miatt különleges diétára szorult. 1994 -ben pedig meggyanúsították, hogy megölt egy vörösbegy fiókát, ami nem egy kósza rágalmazásnak tünt, mivel ebben az évben egy újságíró látta a cicát vadászni a St. James parkban. 1995-ben a cica eltűnt egy időre, azonban végül megtalálták a szomszédos kórház területén, így még idejében visszaérhetett a következő parlamenti ülésszakra.

Miután Tony Blair felesége nem kedvelte a macskákat, Humprey-t egészségügyi okokból nyugdíjazták, 1997-ben. 2006-ban bekövetkezett haláláig egy idős házaspár viselte gondját.

Ezt követően kerek 10 évig üresen maradt a munkakör.


Majd 2007-ben Alistair Darling pénzügyminiszter beköltözésekor magával hozta saját macskáját, Sybilt, aki fél évre átvette az egerészi teendőket, de sajnos, vagy hálisten a cica nem szokta meg új lakhelyét, ezért visszaköltözhetett Edinburgh-ba.

Végezetül ejtsünk szót az első Miniszterelnökségi Főegerészéről Treasury Bill-ről, Kincstárnok Bill-ről, aki 1924- ben lépett hivatalába és előtte a Füstös névre hallgatott. Sajnos az első évben életét vesztette a cica. Ezután következett a sorban Peter macska, aki 1926- tól foglalta el a pozíciót. Neki már megajánlották a napi 1 penny étkezési hozzájárulást így esett, hogy Peter egészen 1945-ig viselte a tisztséget. A sorban 2. Peter következett, aki szintén nem pusztíthatott el sok egeret a Downing streeten, mert alig fél évvel később elgázolta egy autó. 3. Peter már lényegesen hosszabb életű volt 1947-től 1964-ig 16 éves korában bekövetkezett haláláig maradt szolgálatban.Ugyanebben az évben választották meg Peta macskát a kabinetbe, az első nőstény főegerészt.

A javaslatokban egy másik kandúr szerepelt, de valahogyan Petának sikerült megcsípnie az állást és tíz éven keresztül megtartotta a hivatalát. Ami szinte csoda, mert a feljegyzések a viselkedését lustának és hangosnak titulálták. A macskák talán kevés országban olyan népszerűek, mint Angliában. Nem csak a híresebb társaikat övezi ekkora szeretet, de szinte minden családnál lakik néhány példány belőlük.

Hiába a haszontalanságukról híresültek el, mégis sokan szívesen osztják meg otthonukat

egy két saját főegerésszel.277 views0 comments

Recent Posts

See All