Search
  • Aliz

ESZTERHÁZY TORTA - Vegan


Diós tészta lapok és ellenálhatatlan krém réteg, amit a fondant édesen összehoz. Abbahagyhatatlan. Nevét nem a készítőjéről (aki lehetett bécsi vagy pesti cukrász is ), hanem arról az Esterházy grófról kaphatta, aki nagyon szerette ezt a süteményt. Nem tudjuk biztosan, de a források Esterházy Pál Antalt és Esterházy Miklós Józsefet is említik, és persze lehetett az egész család kedvence is, azaz nem feltétlenül egy személyhez kötődik a torta története. Az viszont kijelenthető, hogy az Esterházy család kedvelt tortája volt, és hogy hamar meghódította a tortakedvelőket monarchia szerte. A szakácskönyvek szerint 2 fajta krémmel is tölthető, az egyik (a hagyományos) vajkrémes, a másik (a modern) tejszínes ( amit én is választottam). A hagyományos torta 5 darab diós felvert rétegből ( valamiért nekem mindig 6 van a fejemben ) és krémrétegből áll, a tetején fondan bevonattal.


Hozzávalók a egy kisebb tortához.

Én egy műzlis tálat rajzoltam körbe a a tészta méretéhez.

100 gramm tojáshelyettesítő por - amit 18 kanál vízzel elkevertem - ha nem lett volna itthon, akkor egy konzerv csicseriborsó levét használtam volna fel.

150 gramm cukor - vagy édesítő

4 gramm cream of tartar - borkő

Ezeket habosra kevertem, majd hozzáadtam

50 gramm lisztet és

150 gramm serpenyőben lepirított, majd durvára darált diót - egy kicsivel többet készítettem a dekorációhoz, de a sütibe ennyire van szükség

A lapokat 160 fokos sütőben készítettem el. Elég gyorsan készen van, ahogy az egyiket előkészítettem, szinte már vehettem ki a másikat a sütőből. Szóval nem kell megilyedni, hogy sok a gond a több lapos sütikkel.

A krémhez 3 dl mandula tejjel elkevertem 1 csomag vaníliás pudingport és annyi cukorral ahogy mi szeretjük, majd amikor teljesen kihült, hozzáöntöttem másfél dl habbáverhető növényi tejet és habbá vertem.

A fondanthoz 3 evőkanál porcukorra pár csepp citromlevet csórgattam. Tényleg cseppenként kell hozzáadni, különben folyós lesz a máz, habár nekem mindig folyik és sose zavar :)

Végül pár kocka étcsokit felmelegítettem és azzal igyekeztem mintát húzni a tetejére, kis sikerrel. Amikor marad ki a krémből akkor felhasználom a tetejére díszítésként, de ha nem, akkor csak dióval dekorálom. Egyikre sem volt panasz.Itt megtalálod a tortáról készült videót is.

https://youtu.be/dT4zXG-RnKo

30 views0 comments

Recent Posts

See All